Tuesday, 31 March 2009

sesak napas aku sekejap...

salam....

hari terakhir bulan ni untuk aku mencoret sesuatu... kejap jek masa berlalu... tahlah... kengkadang rasa macam penat jek.... sesak napas aku lepas jumpa sv tadik... napa tah... maybe sebab udara cni kotor kot (tak pasal2 salahkan udara plak ek)...

jumpa dia tadi... sempat jugak dia bagi komen kat aku masa presentation... bagus jugak... antara komen2 yang dia bagi...

1. terlalu banyak sgt aaaaa.... aaaaa....
aaaaa tu sebab nak cari perkataan yang sesusai sebelum perktaan yang ada... ada yang suh aku tulis, tapi, aku ni kalau tulis apa yang aku nak cakap, kompom, aku akan ikut skrip yang disediakan.... which, aku tak berapa suka nak buat macam tu... kalau aku buat, kompom aku akan ikut apa yang aku tulis, n mata aku takkan bergerak ke atas... takpun, aku tak baca langsung apa yang aku tulis, pandang depan jek... maka, jadilah aku berlagak pandai... kuarkan jek apa yang terkeluar daripada mulut aku tu... sebab tu banyak aaaa... percaya tak aku cakap ni kat Dr Tillal???? (hattuiiiihhhh!!!!)

2. slaid banyak sgt tulisan, kurangkan!!!! (terer kan Dr Tillal cakap melayu... akulah yang ajo!!!) otherwise people will tend to read rather than hear what you said...
erm... tu kira dah kuranglah slaid aku tu tau... kalau nak ikutkan, apa yang aku tulis dalam paper yang aku submit sebulan lepas tuk depa cek, 60% aku ubah kandungannya... kebanyakkannya keluar idea masa lepas subuh aku bangun.... barulah keluar banyak idea bila dah nak terberak... selalu sngat camni... huhuhu....

3. kenapa buat motivation dulu baru content?
eh... kira ok jugak aku buat motivation tu... tahun lepas, langsung tarak... pastu, kebanyakkan nya aku tengok (sampel = 2 orang jek, rather than population yang present tahun lepas, 90 orang, kira validlah kan????) semuanya present motivation dulu baru konten... tu pun, jenuh aku nak cari apa motivation aku tuk buat benda tu... sebabnya masa buat tu, aku langsung takdak MOTIVATION!!!!! huh!!!! teruknya aku ni (baru tau ke jep oiiiiii!!!!)....

tu jelah yang aku ingat dia komen... mana2 yang baik2 dia komen, takyah aku gtau kan... biarlah aku simpan dalam hati aku jek buat penawar duka hati ku yang lara (biarpun org kata pujian itu racun, tapi aku jawab, kengkadang racun juga penawar kepada bisa)... huhuhu...

last but not least, cam biasa, before nak balik, msti dia akan setkan time tuk jumpa dia... minggu depan hari senin... huh!!!! agak dah... dalam kepala aku ligat memikiokan, camana aku nak gtau yang aku takde kat brunel ni ari senin? erm... aku try mintak pospon jumpa lepas hari selasa... pestaim aku mintak dia pospon meeting, (sebelum ni, aku terima jek kol berapa, hari apa pun... jumpa jelah... mujurlah setiap kali jumpa tu, ada benda yang aku nak bincangkan... dia pun rajin sangat bercakap... aku pulak 'rajin' sgt bertanya soalan berkait... maka jadilah panjang waktu perjumpaan tu), mujurlah dia nak bagi... jumpalah aku 3 minggu berikutnya... huh!!! (aziszah)selamat!!! lega... tapi tulah, since lama aku takkan jumpa dia, maka dia pun nak tengok 2 chapter siap... (dalam ati berkata dengan berlagaknya... 2 jek? kenapa taknak tgk 3? takpe, chapter 1 ngan 2 hampir siap)...

"I want to see chapter 2 and 3", kata SV aku sebelum aku beredar...

apa?????? (teng teng teng.... bunyi lagu saspen citer pramlee...) tulah... padan muka aku sebab berlagak sgt... udahnya, keluar daripada bilik tu, sesak napas aku sekejap.... rasa macam nak terjun jek sungai, laut or apa2 yang boleh menenggelamkan aku dengan masalah aku yang aku sendiri tak pasti apa masalah aku.... yang pasti aku tengah berpikir sesuatu... apa???? jangan tanya... sebab aku pun taktau apa yang aku pk kan.... bengong tak????

sampai kat opis ni, terus menulis blog ini... luahan perasaan... kemudian, baru teringat sesuatu... 'ahah ek... selalunya, dia bukan ingat apa yang dia cakap or mintak ngan aku....' boleh pk camtu???????????

tuanpunyablog: help me!!!! help me!!!! I'm lemas!!!!!

Friday, 27 March 2009

penantian suatu penyiksaan

salam...

setengah jam dah aku nunggu ni... Dr Tillal tak mai opis dia pun lagik... aiyak... camana ek??? nak balik ke nak terus tunggu??? selalu tak macam ni... paling lambat pun, 5 menet aku tunggu... aku ada no phone dia... tapi segan palk nak msg... almaklumlah, i ni kan pemalu... huhuhu

erm... kalau aku tunggu dia datang pun, rasanya aku takkan jumpa dia lama... sebab aku pun taktau bila dia akan datang, n satu lagi yang paling penting, as i mentioned before this n3.... aku pun taktau nak bincangkan apa ngan dia... dahlah ngantuk giler ni... jangan sampai aku tertdo atas sofa kat ruangan menunggu ni sudah... mata aku ni bukan btol sgt... kalau dalam toilet pun aku leh tertdo kalau ngantuk giler... dahlah tdo nye mengalahkan katak mengaum (nak tunjukkan betapa kuatnya aku berdengkur)... sat g semua pandang jelik kat aku... huhuhu

erm... dia ada ke tak ha????

sempat lagi aku ngandu kat blog ek... yelah dah lama sgt tunggu... burink...

tuanpunyablog: antar email lah kat dia... kan?????

entri takde tajuk...

salam...

hari ni dah masuk 5 hari semenjak setelnya simposium aku takde mood nak buat pepe keje... dahlah rini nak jumpa ngan Dr Tillal, apa ye aku nak cakap ngan dia???? mintak2lah ada idea apa yang aku nak bincangkan ngan dia...

ramai jugak yang tanya camana dengan presentation hari tu.... aku cuma mampu menjawab, erm... bolehlah... jawapn klise kan... tapi dalam pada tu, memana yang melihat akan presentation aku pada hari itu, kebanyakkan yang aku temui, semuanya mengatakan 'good'... dan tak kurang juga yang mengatakan 'very good' termasuklah superbaizor aku sendiri... sehinggakan aku habis present hari tersebut, terus ibu jari tangannya diangkat sambil menunjukan kepadaku... ermmm... aku berbelah bagi sebenarnya perasaan aku ketika itu.. hakikatnya, kengkadang aku terasa.... dan merasa... serta terrasa... dorg ni paham ke apa yang aku cuba sampaikan????

bukan aku tidak hargai pujian yang diberikan, tetapi aku merasakan bahawa pujian tersebut melebihi daripada yang sepatutnya aku dapat... aku tgk org lain semuanya kerja keras... berbaloilah dengan pujian yang mereka dapat... tapi aku, takdelah keje keras sgt pun, walaupun hehari mai skul, tapi adakalanya, bukan wat pepe pun... contohnya, menulis blog ini... maybe org memberi pujian hanya kerana ingin memberikan semangat... alhamdulillah... terima kasih aku ucapkan... really appreciate it... apapun, .................................................... argh!!!!! lupa dah apa aku nak cakap... abaikanlah ye....

semalam baru jek sebis kete... pestaim... aku nak suh dia adjust aku punya clutch ngan minyak tu... bukan main payah aku nak terangkan yang clutch tu camana condition nya... pk punya pk, lantak p lah... aku main belasah jek perkataan2 yang keluar daripada mulut aku tu... janji dia paham (paham ke dia?????)....

hari ni, insyaAllah satu keluarga akan pulang kembali ke Malaysia. sedih tu taktau nak cakap... tapi bila pk2 balik, insyaAllah, akan bertemu lagi kembali di malaysia nanti... bukan nya kembali ke alam baqa kan... takpelah... kita doakan yang terbaik sahaja untuk keluarga tersebut... sedih tu jangan cakap lah.... maklumlah, bila dah selalu bersama lagi2 dengan takde keluarga kat sini, rasa macam sedih ya amat... tapi apakan daya, mungkin itu yang terbaik untuk mereka. aku hanya mampu untuk mendoakannya...

tuanpunyablog: wahai idea untuk mengelentong superbaizor, datanglah engkau kepadaku agar lancar berbicara dengan nya nanti... huhuhu

Monday, 23 March 2009

setel satu keroje...

salam...

selesai sudah presentation aku pagi tadi... syukur alhamdulillah, aku cakap takde yang tersangkut2 n blank nak cari patah perkataan yang sesuai...

syukur sangat ke hadrat Ilahi... alhamdulillah...

tuanpunyablog: mengantukkkkkkkkkkkkkkkknyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!

Friday, 20 March 2009

intebiu bersamaku...

salam...

baru lepas jumpa ngan pakwe tadik... adeh... sesak napas aku lepas jumpa dia... pastu msalah aku, bila dah jumpa, mesti lupa apa yang dia cakap or suggest kat aku.

kenapa taknak catit apa yang dia cakap?
erm... catit, tapi dia cakap laju sgt. satu lagi, bila aku catit apa yang dia cakap, pastu mesti aku lost. n dia pun, kalau nampak aku nulis, terus benti cakap... seolah2 macam aku ni kureng ajo... eh, mmg kureng ajo lah rasanya, yelah, tak pandang mata dia masa dia bercakap...

dah tu, tak suruh dia stop or ulang apa yang dia cakap?
kurang ajolah tu kalau suh dia stop sat n sambung balik. kalau suh dia ulang balik pun aku rasa tak sedap.. elok2 dia senyum, bila aku suh ulang balik, dia terus tak senyum dah. penah jadi sekali dulu. sejak tu, mmg tak pernah aku cakap suh dia ulang... tawakkal jelah ingat atau tak..

cubalah catit apa yang dia cakap selaju mungkin... bleh gak dapat idea sesikit...
bukan tak cuba, cuba.... alih2 aku sendiri tak paham apa yang aku tulis. almaklumlah, tulisan tahap dokter pakar.... lagipun, lama dah tak guna tangan tuk nulis. sebab tu tulisan cantik sgt...

abis tu, apa yang ko paham dia suh ko buat?
tah, aku main buat jek apa yang aku rasa aku paham dia cakap... sib baik bukan omputeh tulen, kalau tak, jenuh aku nak memahamkannya...

simposium camana?
tahlah, aku masih tak buat lagi dia punya slaid. idea dah ada dalam otak, tapi rasa macam malas jek nak mulakan... tunggu pas jemaat lah aku buat...

kalau tak sempat siap camana?
insyaAllah, sempat siapkan... kalau tak siap, cubalah siapkan.. kalau tak siapkan jugak, cuba jugak siapkan sampai siap.... senang jek kan...

sok p mana? ngah coti ni...
erm... takde mood nak jenjalan. banyak sebab... antara sebab paling utama, sebab fulus takdak... kalau aku bayar bil api yang hampir £160 untuk dua bulan punya bil, alamat terus kering duit aku... kene buat pinjamanlah lepas ni... tulah, dulu berlagak kaya, la ni, kayap dah jadinya... huhuhu... kengkadang terpikir jugak, kemanalah aku sepnd duit aku ni... rasa cam kejap jek abis...

rini naik apa?
cam biasa, naik kete panjang warna merah ada drebar, yang boleh muat 32 penumpang tidak termasuk berdiri... rini, terserempak ngan seorang yang terlalu peramah, omputeh tulen... maka jadilah aku yang biasanya sabar menunggu bus sampai, jadi tak sabar pulak kali ni...

kenapa plak?
yelah, dah peramah sgt... jenuh aku nak bercakap ngan dia... pulak tu, paham2 lah tahap BI aku ni... pastu, dia tanya lain, aku jawab lain... sama macam orang phone4u tepon aku sebab nak dapatkan feedback daripada aku... amik ko... jenuh dia nak memahamkan citer aku kenapa aku bagi rate service dia sikit sgt... sib baik tak gtau nama org yang uruskan untuk aku tukar phone tu...

progress report tuk kpt ngan uum dah bagi kat bigboss?
dah... minggu lepas ri senin, pas aku jumpa dia... berdebar2 jugak masa nak suh dia tulis komen tu... tapi tulah, jenis sv yang amatlah terlalu baik, maka isilah dia dengan komen2 yang bukan saja memuji, tapi melambung pujian dia. aku rasa, macam tak ikhlas jek dia bagi... huhuhu...

jahat btol mulut ko kata dia tak ikhlas ek? nak mengikut pesen2 org yang ko kutuk sebelum ni ke?
takdelah... bukan pe, aku rasa macam aku masih lembab jugak seperti dulu... macam tahun lepas... org lain, kejap jek dah leh buat framework lah, skema lah, method lah.. memacam.. aku, masih memahamkan apa itu integrated care... sebab tu, bila dia tulis melambung pujian tu, aku cakap dia macam tak ikhlas...

yelah, kot ye pun jgnlah cakap camtu... perkataan yang kurang baik impresi nya.. tah2 dia perli ko kot, suh laju sikit berjalan???
ahah ek... tul gak... aiyaaaaakkkk... napalah aku tak terpikir sebelum ni... huhuhu...

ni update blog, bila lagi ko nak siapkan slaid ko?
abih tu, yang tanya soalan bebanyak, sapa suh????

tuanpunyablog: bengong sekejap... huhuhu

Thursday, 19 March 2009

hangin semacam jek 2 3 hari ni....

salam...

dua tiga hari ni, rasa macam geram semacam jek... geram pada sorg yang suka sangat mengdu domba.. mencucuk org lain, supaya memusuhi org lain... teruk btol.. kengkadang, rasa macam nak bunuh jek org2 macam ni. suka sgt membawa cerita... kalau cerita tu benar, masih boleh diterima lagi. tapi, kalau cerita ditmabah perisa, kemudian diada2kan semata nak melagakan orang, bagi aku, dia ni lebih teruk daripada israel tu.. kalau israel tu membunuh n buat jahat depan2, terang2 depan orang n org tau mmg salah dia, tapi dia ni, macam jin bertopengkan manusia, atau lagi kasar bahasa aku, syaitannirrajim bertopengkan malaikat. kununnya, benci sgt pada org yang suka mengata org, tapi tak sedar diri tu yang suka sgt mentakan org... yang 'bagus' nya dia ni, dia tak kata kat orang A, dia yang mengutuk orang A ni, tapi dia akan kata, B yang kata macam tu macam ni... sampailah A dengan B yang mulanya macam belangkas boleh bergurau senda jadi macam musuh yang pantang bertemu muka... pelik tengok orang macam ni, pantang melihat orang lain berbaik dengan orang lain, maka mulalah dia mencucuk melagakan dua orang tu. aku betol2 tak paham org macam ni. apalah agaknya yang dia dapat dengan melagakan orang... suka sangat melagakan orang lain dengan harapan, orang akan kata dia ni... satu lagi yang aku geram, kununnya dialah malaikat, manusia paling baik di dunia ni... tak suka mengutuk menta orang, tapi macam cakap depan cermin,.... tak sedar diri... padahal, dia yang banyak mengata mngutuk orang... aku radsa sekarang ni, rasa macam nak sula jek manusia ni.. biar mati lagi bagus... parasit dalam masyarakat... layaknya, jadi tentera israel lagi baik... macam ahli sihir yang takde tamadun langsung....

cerita pasal org ni, teringat kisah mak aku dulu masa duduk rumah lama... sebelum kami pindah ke rumah baru yang sekarang ni... elok2 mak aku baik ngan jiran2, tetiba jadi macam musuh, pantang bertemu... mak aku sampai menangis siang malam sebab ada yang kata mak aku macam setan bertanduk tapi berlagak seperti manusia yang alim... pakai tudung, sembahyang tak tinggal, tapi mengata mengutuk org lain. padahal, mak aku langsung tak amik tahu atau mengata orang lain... jangan kan depan orang lain, depan aku sendiri atau anak2 tak pernah nak mengata pasal orang.... lama kelamaan, mak aku dah tak tahan, sebab selalu dikatakan orag yang tak bertamadun, dia pergi jumpa sendiri dengan org yang dikatakan mengata mengutuk mak aku tu... bila dah bersua muka, maka terbongkarlah rahsia, bahawa orang yang 'selalu' mengutuk mak aku pun dapat cerita yang mengatakan yang mak aku selalu mengata dia... pelik kan... padahal, mak aku tak pernah pun nak mengata orang... siasat punya siasat, maka taulah sapa yang membuat onar tu... maka, sejak tu, kalau batu api tu ajak borak, mak aku akan menolak dengan memberikan pelbagai alasan... mak aku kata, org2 macam nilah perosak bangsa... memecahkan org lain untuk kepentingan sendiri...

kengkadang (bukan kengkadang, tapi selalu lebih2 sekarang ni), aku selalu terpkir, adapalh pekdahnya batu api ni dapat dengan melaga2kan org lain? kepuasan diri sebab orang lain semua percaya dengan dia? ingatkan dia dah berubah, rupanya masih tak... duduk jejuah pun, masih sempat lagi nak sebar fitnah, cerita tak btul, umpama pemberita yang langsung tak bertauliah... geram btol aku ngan orang macam ni... kalau dekat ngan aku, lama dah aku fire dia... la ni, masih lagi menjalankan aktiviti dia dengan menjaja cerita kunun nya, A mengutuk B, cerita kat B, yang C mengutuk si B, cerita kat A, yang C mengutuk si A, cerita kat A, sampailah ketiga2 tak bertegur sapa sebab parasit ni... padahal, mengenali A B C ni, takdelah jenis yang suka mengutuk mengata org... kalau jenis yang mengata org, boleh jugak dipercayai... tapi A B C bukan jenis macam tu... tu takpelah, sebab payah parasit ni nak psang strategi... tak jalan sebab A B C lama dah kenal... maka buat cerita pulak dengan orang yang kurang mengenali A B C, iaitu D. disebabkan D baru sahaja mengenali mereka, maka D pun mula bermasam muka kalau bertemu dengan A B C ni... aku taktau nak cakap pesen parasit ni... layaknya, bukan parasit, tapi lebih teruk daripada parasit tu...

satu lagi yang aku geram, suka sgt membandingkan diri dia dengan orang lain... kalau org lain boleh membeli barang2 yang branded, dia tak dapat beli, maka mulalah mengaitkan yang orang tu kaya, bapak banyak bagi duit, dia tak leh nak beli, kata bapak takpernah bagi duit. orang dapat jawatan lebih tinggi daripada dia, kata guna kronilah, itulah inilah... memacam lah buat cerita supaya org lain percaya yang dia ni insan yang paliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing baikkkkk kat dunia ni..... ada ker patut macam tu? perangai mengalahkan budak2... pantang nampak orang lebih sikit daripada dia, mulalah psang cerita hebahkan satu dunia, buat fitnah, buat dajjal, kata memacam kat orang tu... manusia jenis apa pun aku taktau... ingatkan dah dok jejauh takdelah sampai cerita, tapi, dah internet bergerak dia laju daripada cahaya, maka kejap jek sampai berita kat seluruh pelusuk dunia... dengki punya pasal, memacam cerita dia boleh buat...

GERAAAAAMMMMMMMMMMMNNNYYYYYYAAAAAAAA!!!!!! dengan manusia durjana ni... kalau boleh, dah lama aku sula dia idop2!!!

tuanpunyablog: ingatkan dah bleh aman dok jejauh, tapi tak aman jugak... geram btol!!!

Saturday, 14 March 2009

nak balik daaaaa.....

salam...

rekod tak? dalam sehari aku post 7 entri... hikhikhikhikhikhikhikhikhik (adoi... sakit mulut aku gelak, abis ulser, bibiaq kering plak... haishhhh!!!)

nak balik dah ni... baru dapat tomtom(bak) dari nadia... best sikit leh jenjalan... lesen??? takpe, tolak tepi dulu... semoga tiada apa2 diperjalanan nanti... erm... nak g mana ek pasni???

tuanpunyablog: tombom pun tak reti guna, lagi mau berangan jenjalan... piraaaaaaahhhhh!!!!

iklan sarat ngan msg... layannnnn...

salam semua...

ada kemajuan nampak aku ni... bleh upload video tuk tatapan semua... cheeewwwwaaaahhhh!!!!

aku dapat email daripada zahiri, kawan sekolah aku.. rasanya iklan ni daripada indon... tapi, iklan nya sarat ngan mesej2... gelak guling2 aku bila tgk iklan ni...

layannnnnn....


video

tuanpunyablog: jangan terasa jangan marah ye... sekadar berkongsi apa yang ada... kalau ada yang marah, ampunkan saya...

Friday, 13 March 2009

booooriiiiiiing...

eheh...

sedar tak sedar, dah lima posting aku buat ek dalam bulan ni... ni, masuk yang ke enam... surprisingly, belibit or not (org melayu cakap... percaya atau tidak), hari ni jek dah 3 posting aku nulis... huh!!! tengok betapa produktipnya aku (hattuiiihhhhh!!!!!)...

erm... tengah membaca ni... baru satu perenggan aku dah tak paham apa org ni tulis... sebab tu aku tulis apa yang aku senang paham... tulis blog... huhuhu

oklah, sambung membaca. karang ada yang kene bambu ri senin ni sebab tak buat apa yang disuruh (sapa lagi, aku lah tu.... pemals punya bapak budak!!!!)....

tuanpunyablog: yeyeyeyeyeyeye... sedap sikit makan tanpa ulser yang mengganggu... alhamdulillah... nikmat Allah dah dapat balik...

bengong punya org!!!

salam...

nak cerita lagi...

semalam aku dapat bil air... disebabkan aku tak guna meter, maka dia pun main sesuka hati letak jumlah yang aku kene bayar... takdelah sesuka hati, tapi, adalah pengiraan dia... macam rumah tu kelas a ke, b ke, berdasarkan kepada council tax (kira sesuka hati jugaklah kan????). pastu yang aku marhanya kat dorg ni... ada dua sebab... angin betol aku...

1. aku dah bayar bil tuk bil bulan jan, feb n mac... pastu, tetiba sampai surat ni, dia kata aku tak bayar... kepala hotak dia... geram plak... dah satu keje aku nak kene phone dia balik... dah kene buat satu keje tambahan, buat skrip... dah satu keje aku nak mereka2 cipta ayat2 yang menyatakan hak2 aku...

2. ada ke patut dia letak bil in advance sekali gus tuk setahun????? GILERRRRRRRRRRRRR!!!! kalau aku org kaya, takpelah jugak... kalau letak 3 bulan macam ritu, aku leh tahan lagi... ni letak setahun terus... geram btol... dah satu keje aku nak tepon...

pastu pagi ni tepon dorg, dia kata, ignore jek bil tu... nanti dia akan antar yang lain... budus btol... apalah punya sistem dorg guna ni... manual ke apa... samalah macam lesen tv ritu... sesuka hati jek kata aku ada bukak tv tanpa lesen masa dok hostel dulu... bukan main cuak aku lagi.. yelah, org tak pernah buat salah... pastu tetiba dapat surat kata buat salah... mana tak cuak... pastu bila tepon, katanya, tersilap antar... bengong btol... buat cuak org jek... panas ni... panas... rasa macam nak bakar jek kampeni dorg tu... huh!!!!!

tuanpunyablog: takde apa2 nak cakap... tengah geram!!!!

erm...

salam....

tinggal beberapa hari jek lagi nak simposium phd kat skul aku ni... rasa bermacam2 perasaan dah ni... takut pun ada, risau pun ada, suka pun ada, tak kisah pun ada, memacam lah... erm... taktaulah nak kata camana...

tahun lepas, dia buat takdelah seawal macam ni... dia buat akhir bulan mei, tapi tahun ni, dia buat awal plak... taktaulah kenapa... tapi, bila pk2 balik, rasa macam bagus plak dia buat cepat... trakyah nak pk pepe n lepas ni, leh jenjalan (ahaks!!! yolah tu, tgh2 miskin ni, takat jalan p padang permainan bolehlah...huhuhuhu)... cumanya, aku taktau nak g mana... maklum sajalah, aku ni buta jalan... org kata, belilah tomtom(bak), senang nak berjalan... tapi aku kata, tak best plak kalau jenjalan satu pemili jek... kalau reramai, syok gak... at least, leh jugak share makanan (pk makan je aku ni....).

bali pada cerita simposium ni... masa antar full paper tu, banyak yang tergantung... mana taknya... jumlah maksimum termasuk tajuk, abstrak dan rujukan hanya 2000 patah perkataan jek. apa yang aku nak masukkan... masukkan masalah, objektip, aim, intro dah abis seribu patah... tapi nak komprehensip... aiyak... payah btol... last, aku main copy n paste jek apa yang aku dah buat setakat ni... jadilah cita yang takde awal, takde akhir... pulak tu, disebabkan aku rasa aku ni paling terer dalam english, langsung takmo antar kat language centre tuk cek BI aku yang power renger hutan n power root ni... nak wat camana... aku kan wat keje last2 minute... sebab tu lambat antar... pulak tu, tetiba seken superbaizor aku kata nak tgk isi paper tuk simposium tu... tetiba plak tu... so, antar jelah kat dia... n dia bebtulkan sesikit, bagi komen... pastu, tanpa pk panjang, n malas dah nak pk, aku terus jek antar... lantaklah labu... malas nak pk...

sekarang ni, apa yang bermain kat kotak pikiran aku ni, macam kene ubah tajuk jek lagi... kalau dulu nak spesifikkan pasal infomesen sistem, tapi lani, macam aku nak buat general jek... maksud aku, just buat integration yang general, tanpa merujuk memana area... pastu kalau org tanya dah berapa lama aku kat sni, aku cakaplah setahun... pastu kalau kene bambu sebab kenapa lembab sgt, aku cakaplah sebab aku mmg lembab... nak wat camana... manusia lelain sipatnya, kalau ada org laju, tu kelebihan dia... kelebihan aku lembab dan berhati2... supaya tak tersalah langkah (baik punya coverrrrrrrrrrrr nampak....) mesti dorg terdiam kalau aku matikan hujah dorg terus... aiseh... apalah aku merepek ni...

minggu ni ada org ajak aku p wales... syoknya berjalan... tapi dengan kete tak sebis lagi, ngan elaun yang kain kering (tinggal kontang je blom) dan juga dengan pakwe nak jumpa ari senin ni... rasanya, terpaksalah aku menolak ajakan dorg... banyak benda yang aku kene pkirkan...

kengkadang tu, bila time takde duit ni (miskin kata org2 lama), rasa macam nak cepat jek masa berlalu, supaya duit cepat masuk... tapi, bila pk kalaulah cepat masa berlalu, maka banyak benda plak yang menakutkan aku... bila masa cepat berlalu, aku kene laju jugak mencari idea2 apa yang aku nak buat sebenarnya tuk phd ni... sampai ke saat ni, aku masih memikirkan, apa nak jadi ngan aku punya phd ni... tah sempat tah tak... tah abis, tah tak... erm... tahlah...

arghhhhhh!!!!! tensen nya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tuanpunyablog: jiwa kacau!!!!

Monday, 9 March 2009

kenapa aku tak jemaah ngan pak2 arab ini????

seorang pak arab dari arab saudi, rakan seperjuangan PhD telah datang ke mejaku pada hari ini... dimulakan dengan berborak pasal superbaizer (sebab sama superbaizer), kemudia diteruskan dengan dia bertanyakan satu soalan yang aku rasa bisa mengguriskan hati dan perasaan aku... huhuhuhu

"Jafri, can i ask u religious (betul ke aku eja ni????) question?"
"yes..." dalam hati aku... ah sudah... kalau dia tanya pasal hukum hakam agama, jenuh aku nak jawab....
"why u like to pray alone? is it in malaysia people like to pray alone?"

huh!!!! soalan... menusuk kalbu sungguh... sapalah yang taknak solat kemaah ngan dorg... ada sebab kenapa kua kurang gemor bersolat jemaah ngan dorg (alah, kalau ngan kengkwan pun, ko malas jugak solat jemaah jep oiiiiiii.... poyos!!!!!)....

"i hope you don't mind... frankly speaking, when i pray jamaah with all of you, you recite al fatihah its no quickly... i just finish only two ayat, then you ruku' already... as far as i concern, if i missed two action from the imam, the jamaah prayer for me n the imam will 'bathal', isn't it?" boleh paham ke english aku yang tahap cipan ni???? taktaulah bila nak jadi tahap gaban... huhuhu... takpelah, bak kata motivator aku... "alah, janji org paham apa ko nak sampaikan..."

"ooo... that why... ya... i admitted it... we are to fast in solat... u know, because the arabic language is our languange... that' y... but, in hadith they said, it is imam fault, if the ma'mum cannot finish the fatihah... you have to follow the imam..."

"yes, i know... i know the hadith as well... but, for me, i fell guilty if i cannot finishg the fatihah... for the whole solat... i fell like i not doing perfectly in solat..." huh!!!! cam pandai jek aku barcakap pasal agama...

pastu, dia tanya lagi (malas plak aku nak nulis dalam BI, lambatttttt) ... kalau kat malaysia, mmg banyak yang solat sendiri2 ke? kat masjid pun solat sendiri???

aku jawab... takdelah... mmg semua solat jemaah... cumanya, kat malaysia, dorg baca sungguh tartil... dengan perlahan... so, bolehlah ikut sekali... senang....

pastu, dia pun suggest, "in that case, after this, you will be the imam"...

aiyak... apa lagi alsan aku nak bagi???? sib baik idea datang dengan cepat.... "ooo... i am afraid if the makmum will complaining said that i very slow in solat.... "

alasan je tu.... sebenarnya aku taktau kenapa aku tak berapa suka solat ngan pak2 arab ni... maybe sebab lepas solat dorg terus bangun tak baca doa... erm... maybe....

tuanpunyablog: kene lagi ulser mulut ni... tensen btol... kiri atas bawah, kanan atas... sudahnya, aku kene makan guna gigi depan ni... huh!!! macam org tua jadinye daaaaa....

Sunday, 8 March 2009

kempunan petai...huhuhu

salam...

disebabkan aku lama dah tak bandar china yang terletak di leicester sq di bandar london, maka aku membawa zah sekali lagi ke sana... rancangan tiba2, sebab mulanya, aku malas btol nak keluar... penatlah katakan... yelah, sepanajng minggu aku berada di skul, berangan dan kununnya membuat keje2 sekolah... tapi... rasanya, aku brcoti lama sungguh... g skul, sekadar melengkap diari harian... sekurang2nya, kalau aku kesekolah, adalah benda aku baca n nulis sikit...

so, bersiap macam katun, aku pun membawa zah ke sana naik tube... nak bawak kete, tah mana2 nanti aku sampai... silap2 sampai kat scotland... wah!!! berangan...

sampai jek ke china town, aku terus ke kedai loon moon, hat juai barang2 dari malaysia... tujuan utama aku ke sana, selain nak beli sayur2 yang biasa dimakan (hehari makan sayur sama jek, cendawan.. cendawan.. cendawan...nak wat camana... dah sayo tu jek aku jumpa... lelama muka pun jadi cam cendawan... huhuhu), aku mencari makan kegemaran aku... petai... lama sungguh aku tak makan petai... rasa macam dekat sebulan dah tak makan petai tu...

malangnya, bila sampai jek... huh!!! kecewa tidak terkata... petai takde di jual... aku siap pusing dua tiga kali kat situ, semata2 nak mencari petai... tapi tak jumpa jugak... takpelah... takde rejeki... next time maybe...

lepas beli barang tu, kami meneruskan perjalanan ke salah sebuah restoran melayu... hat tu jek ada kedai makan... bolehlah... cumanya satu jek aku tak suka ngan kedai ni... kalau duit lebih, tak pernah nak bagi balik... takkanlah sampai nak kene mintak duit lebih balik... paham2 jelah... aku pun malas nak mintak balik... sib baiklah aku bagi duit lebihnya cuma 3posen jek... kalau banyak, taktaulah nak kata camana... cet!!!!

lepas makan, bawak zah g islamic, solat dulu kat islamic center... pastu baru balik... best btol jenjalan kalau dah setel semua urusan ngan Allah... huhuhuu

sekian cerita untuk hari semalam...

tuanpunyablog: batu belah batu bertangkup, makanlah aku telanlah aku, aku kempunan samabl petai... huahuahuahauahuahua

Friday, 6 March 2009

aku makin malas... huhuhu

salam...

dimulakan entri pada bulan tiga ini dengan nyanyian daripada aku... rentaknya, macam pagi yang gelap, dari kumpulan HUJAN (betolkan kumpulan ni yang nyanyi????)...

hari yang malas
kini makin malas
aku taktau nak buat apa
rasa macaaamm nak baaliiikkkk malaysia....

huhuhuu....

sekian terima kasih...

tuanpunyablog: masih idup lagi wei.... sapa kata aku dah arwah?????